Deeltijd- of Thuisstudie? 5 dingen die je moet weten voor je je inschrijft! (2022)

Twijfel je of je een voltijd opleiding wel aan kan? Zit je er aan te denken om een deeltijdstudie of thuisstudie te doen? Dan kan het zijn dat je een aantal regelingen misloopt waar je wel recht op hebt bij een voltijd studie. Denk aan studiefinanciering en individuele studietoeslag. Je leest het allemaal in dit artikel.

Het volgen van een studie met een chronische aandoening kan best pittig zijn. Gelukkig zijn er wel meerdere manieren om een studie te kunnen volgen.In dit artikel hebben we de feiten, voor- en nadelen en vervolgens onze top tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je goed geïnformeerd een keuze maken die het best bij jou past!

Voor deze blog zijn we altijd op zoek naar jouw ervaring! Waar ben jij tegenaan gelopen bij een thuis- of deeltijdstudie? App of mail ons!

1. Kiezen voor een deeltijd- of thuisstudie: alle voor- en nadelen op een rijtje

Een deeltijd- of thuisstudie kan in veel opzichten lastiger zijn dan een voltijd- of duale studie. Hieronder informeren we alvast over de voor- en nadelen van de verschillende studievormen.

(Video) [#DailyBusinessBoost] Effectief & Doelgericht Netwerken In 6 Simpele Stappen!

Snelkeuzemenu – ik wil/ga de volgende opleidingssoort volgen:

Deeltijdstudie

Thuisstudie

Voltijd – linkt naar een aparte blog waar je al je rechten bij een voltijd studie kunt nalezen.

Deeltijdstudie

Bij een deeltijdstudie kun je je school goed combineren met werk en privéleven, hierbij werk je op je werk en leer je vooral op school. Je gaat je 1 à 2 dagdelen naar school en gaat daarnaast naar werk. Het leren doe je hoofdzakelijk vanuit huis, omdat je zo weinig naar school gaat. Het kan zijn dat je voor sommige opleidingen al relevante werkervaring hebben.

(Video) Studeren aan het hbo | Hogeschool Windesheim

Een deeltijdstudie is ook handig als je een mbo-diploma hebt en aan het werk wil / werk hebt en toch een hbo-opleiding wil halen. Soms is een werkgever bereid om te betalen voor deze opleiding. Dat komt nog wel eens voor bij een mbo- of hbo-opleiding verpleegkunde, waarbij de werkgever je zo snel mogelijk aan het werk wil hebben.

Voordelen:

 • Je krijgt, als je werkt naast je studie, betaald uit (thuis)werk, wat fijn is omdat je er je studie mee kan financieren
 • Je hoeft maar 1 à 2 dagen per week naar school

Nadelen:

 • Geen recht op studiefinancering
 • Studiemateriaal, leskosten en vervoer zijn voor eigen rekening
 • Bij de meeste gemeentes geen recht op individuele studietoeslag
 • Het kan een lastige combinatie kan zijn als je beperkte energie hebt of bijv. moeite hebt met het schakelen tussen werk en studie

Wel heb je in sommige gevallen recht op een Levenlangstuderenkrediet en/of kun je (een deel van) je studiekosten terug krijgen van de belastingdienst. Ook zijn sommige werkgevers bereid om (een deel van) de opleiding te betalen.

> Lees hier meer over het Levenlanglerenkrediet
>> Lees meer over Aftrek Studiekosten bij de Belastingdienst

“Narjis: Ik adviseer dan ook (indien mogelijk) om dan een deeltijdstudie een reguliere hogeschool of ROC te volgen als de behoefte ligt bij een deeltijdstudie Deze zitten organisatorisch beter in elkaar dan thuisstudie-instituten. “

Deeltijd- of Thuisstudie? 5 dingen die je moet weten voor je je inschrijft! (1)

Thuisstudie

Een thuisstudie is een opleiding of cursus die je, grotendeels of volledig, vanuit huis kunt volgen. Deze studies zijn vol- en deeltijd te volgen, op je eigen tempo. Je hebt alle vrijheid om zelf te bepalen wanneer je wat doet en wanneer je examens in plant.

Voordelen:

 • Wanneer een voltijdstudie niet haalbaar voelt vanwege je chronische aandoening, kan een thuisstudie een uitkomst zijn
 • Je kunt elk moment in het jaar beginnen
 • Je kunt het eventueel combineren met (thuis)werk
 • Lesmateriaal zit er in de meeste gevallen bij inbegrepen en hoef je dus niet apart aan te schaffen
 • Vertraging kan kosteloos, vaak het dubbel aantal jaar van de duur van de opleiding

Nadelen:

 • Lesgeld hoger dan bij een reguliere school
 • Vervoer naar je tentamen en leskosten en zijn voor eigen rekening
 • 1x gratis tentamen, daarna hertentamen voor eigen rekening
 • Omdat thuisstudies vallen onder deeltijdstudies heb je meestal geen recht op studiefinanciering. In sommige gevallen heb je recht op een Levenlanglerenkrediet en/of kun je (een deel van) je studiekosten terug krijgen van de belastingdienst. Ook zijn sommige werkgevers bereid om (een deel van) de opleiding te betalen.
 • Propedeuse moet vaak binnen één jaar behaald worden

Narjis:Een LOI-opleiding kan je pas na 12 maanden weer opzeggen. Als je dat niet op tijd doet zit je er weer 1 jaar vast. Als je binnen dat jaar niet al je vakken haalt is en besluit niet een jaar te verlengen, dan is het ook niet meer mogelijk om net nog even een paar vakken te doen die je mist of niet gehaald had.Dit is vaak wel het geval bij een Thuisstudie.

Houd er dus rekening mee dat je naast je lesgeld ook her tentamen geld moet betalen per vak, per keer bij bijvoorbeeld de LOI.Indien je dus besluit op te zeggen en alleen de propedeuse te doen heb wel nog 2 jaar recht op de service (het studentenportaal bijv.). Na die 2 jaar vervallen al je rechten en toegang bij LOI voor die studie of cursus.”

(Video) 220801 Waymakers Oosterhout

>> Lees hier meer over het Levenlanglerenkrediet
>> Lees meer over Aftrek Studiekosten bij de Belastingdienst
>> Lees meer over Bijdrage werkgever

Duaal (ook wel ‘hbo deeltijdstudie’)

Een duale opleiding is een voltijd opleiding. Je begint met 1 of 2 jaar voltijd studie, daarna werk je 3 of 4 dagen per week en studeer je 2 dagen. Duaal studeren is een combinatie van werken en leren. Je sluit daarvoor een leer-arbeidsovereenkomst af met een werkgever en het opleidingsinstituut, zo kun je de geleerde theorie meteen in de praktijk toepassen. Je leert dus op school én op werk.

Voordelen:

 • Je krijgt betaald uit werk, wat fijn is omdat je er je studie mee kan financieren
 • Je hebt recht op studiefinanciering

Nadelen:

 • Als je starter op de arbeidsmarkt bent, is je salaris de eerste 2 jaar niet heel hoog, omdat je veel begeleiding nodig hebt
 • Het kan een lastige combinatie kan zijn als je beperkte energie hebt of bijv. moeite hebt met het schakelen tussen werk en studie. Schoolwerk kan avonden in beslag nemen!

Duaal is handig als je veel voordeel ziet in leren in een werksituatie. Ook is het een goede keus als je een mbo-diploma hebt en na een paar jaar werken toch graag een hbo-diploma wil halen.

>> Lees meer over (financiële) regelingen bij een voltijd- of duaalopleiding

2. Informeer goed wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn

Vooral bij deeltijd- of thuisstudies is het aan te raden om je vooraf goed te informeren, want er kunnen haken en ogen zitten! We raden je daarom aan om de voorwaarden goed door te lezen. Neem contact op met je opleidingsinstituut en informeer naar de aanpak bij vertraging,begeleidingsmogelijkheden en aanpassingsmogelijkheden.

Mocht het uit de nadelen nog niet naar voren zijn gekomen: omdat thuisstudies vaak particulier zijn, zijn deze veelal duurder dan een voltijd studie, deeltijdstudie of duaal studie. Hogere leskosten, vervoer naar examens voor eigen rekening, herkansingen kosten extra, vertragen. Informeer ook daarom goed naar de voorwaarden!

3. Hoe gestructureerd ben jij?

Om succesvol deels of geheel vanuit huis te gaan studeren is het belangrijk om je studie gestructureerd aan te pakken. Nu is elke thuisstudie anders. We hebben vernomen dat bij LOI veel tijd nodig kan zijn in uitzoekenhoe alles werkt bij een thuisstudie. Alles is onoverzichtelijk en neemt veel tijd in beslag. Maar bij duurdere instellingen (bijv. NCOI) kan dit beter geregeld zijn (wat is jouw ervaring?).

Voor deze blog zijn we op zoek naar jouw ervaring! Hoe gestructureerd is jouw opleiding? Hoe houd jij je huiswerkplanning op orde? Laat het ons weten in een reactie!

(Video) B1 Hoog compleet. . B1 Hoog تعلم اللغة الهولندية المستوى

Bij een voltijd studie is het gemakkelijker om te volgen en plannen wanneer je welk huiswerk uitvoert. Bij voltijd, duaal en deeltijd is er er veel mogelijk in overleg met een decaan of studiebegeleider, bijvoorbeeld meer tijd voor toetsen, aangepast rooster of langer over propedeuse mogen doen. Bij thuisstudies ga je hier zelf over. Ook krijg je hier aanzienlijk sneller een reactie op dan bij een thuisstudie.

De vraag rest dus: ben jij gestructureerd genoeg voor een studie vanuit huis?

Lees ook: Balans houden tussen school, werk en vrije tijd: zo pak je het aan! >>

4. Meldt je aandoening en vraag vrijstellingen aan voor aanvang van de studie

Alle onderwijsinstellingenkúnnen in overleg diverse aanpassingen bieden. Denk aan bijvoorbeeld meer tijd voor examens en bij hbo/uni afwijken van de verplichting om binnen een jaar propedeuse.Voorwaarde hiervoor is dat je zo vroeg als redelijkerwijs mogelijk bij de decaan of studiebegeleider informatie deelt over je functiebeperking (chronische aandoening, beperking, psychische klachten en/of anders). Hoewel het melden van een functiebeperking niet wettelijk verplicht is, raden wij toch aan het aan te geven bij je school.

Vooral bij thuisstudie kan het 2 maanden durenvoordat je een reactie krijgt op je verzoek. Dat komt omdat dit bij thuisstudies via de examencommissie gaat. Je kan ook extra examentijd etc aanvragen dit moet je voorleggen aan de examencommissie. Ook is de klantenservice afstand-onderwijs niet zoals je die kent bij voltijd onderwijs. Houdt dus rekening met lange reactietijden en wees op tijd.

Lees ook:

 • Propedeuse behalen: krijg je meer tijd met een functiebeperking? >>
 • Meer tijd voor toetsen en/of aanpassingen door functiebeperking >>

5. Uitkering? Bespreek wensen en mogelijkheden met je arbeidsdeskundige

Als je gaat studeren kan dat gevolgen hebben voor de hoogte of duur van je uitkering, vraag het daarom voor de zekerheid na met je arbeidsdeskundige of contactpersoon bij het UWV!

>> Lees meer over studeren naast je uitkering (UWV Perspectief)

Was voor jou Thuisstudie en/of deeltijdstudie een goede keus?
We horen graag jouw ervaring en/of aanvullingen, via een reactie onder dit bericht!

(Video) 8 bouwstenen voor meer werkplezier #94

FAQs

Waar heb je recht op als deeltijdstudent? ›

Jouw maximale leenbedrag voor een deeltijdstudie kan nooit meer zijn dan het bedrag dat jij aan college- of lesgeld moet betalen. Studieboeken, andere studiematerialen of reis– en verblijfkosten vallen hier niet onder. Voor het studiejaar 2020-2021 is het maximumbedrag voor hbo en universiteit € 10.715,-.

Hoe goed zijn Thuisstudies? ›

MBO opleidingen zijn wettelijk erkend als ze in het CREBO register staan en HBO-en universitaire opleidingen als ze in het CROHO register staan. Een thuisstudie diploma van deze opleidingen heeft dezelfde waarde als in het dagonderwijs. Opleidingen die niet in het register staan kunnen ook prima geschikt zijn.

Waarom kiezen voor deeltijd studeren? ›

Studeren in deeltijd brengt best een aantal voordelen met zich mee: Je kunt je verdiepen, verbreden of juist iets heel anders gaan doen om zo in te spelen op de veranderingen en vernieuwingen op de arbeidsmarkt. Doordat je gaat studeren naast je baan kun je gewoon geld blijven verdienen, een win-win situatie.

Heb je recht op studiefinanciering bij een thuisstudie? ›

U krijgt alleen studiefinanciering als u wordt ingeschreven als voltijds of duaal bachelorstudent. Soms kunt u ook studiefinanciering krijgen voor een opleiding in het buitenland. Voor een thuisstudie krijgt u geen studiefinanciering.

Heb je recht op studenten ov bij deeltijd? ›

Voor een deeltijd- of bbl-opleiding (mbo) kunt u geen studentenreisproduct krijgen. Voor een duale opleiding (hbo of universiteit) wel.

Wat is duaal en deeltijd? ›

Bij een duale studie worden werken en studeren gecombineerd. Anders dan bij een deeltijd studie, vullen je werk en de studie elkaar aan. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen. Tijdens de opleiding hoef je geen stage te lopen.

Kan ik werken met NHA diploma? ›

Beroepsbranche erkende diploma's

Bij NHA zijn dat bijvoorbeeld de Gewichtsconsulent opleiding, Fitness Trainer A opleiding, de Pedicure opleiding en diverse psychologie studies.

Welke thuisstudie aanbieder is het beste? ›

1 – LOI (beste thuisstudie-opleider)

Bij LOI kun je zowel klassikaal als online studeren. Blader eens door hun catalogus, want zij zijn de beste thuisstudie-opleider.

Hoe waardevol is een NHA diploma? ›

Zo ben je verzekerd van een veelgevraagd diploma door bedrijven, overheid en instellingen, als je de cursus succesvol afrondt. Ook de vmbo, havo en vwo opleidingen van NHA leiden je op voor de officieel erkende diploma's. Deze diploma's zijn gelijkwaardig aan de diploma's die je haalt in het reguliere dagonderwijs.

Waarom deeltijd of voltijd? ›

Bij een voltijd studie is het zo dat je een groot deel van de week kwijt bent aan jouw studie. Je dient dus hierbij vaak aanwezig te zijn op school en je bent veel tijd kwijt aan zelfstudie. Als je kiest voor een deeltijdstudie, ben je niet de hele week kwijt aan jouw studie.

Waarom deeltijd geen studiefinanciering? ›

Als u een opleiding in deeltijd volgt, hebt u geen recht op studiefinanciering. U kunt wel onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor deeltijders aanvragen. Valt u onder de Rutteregeling? Dan wordt u niet alleen ingeschreven bij een deeltijdopleiding, maar ook bij een voltijdopleiding.

Hoeveel uur is deeltijd studie? ›

Deeltijd: Je studeert ongeveer 20 uur in de week. Bij de ene opleiding is dit 's avonds, bij de andere opleiding is dit maar twee werkdagen. Contacturen zijn hier vaak minder dan bij een voltijdopleiding. Een deeltijdopleiding vereist veel zelfstandigheid en discipline.

Heb je bij LOI recht op studiefinanciering? ›

Dit komt omdat een thuisstudie een deeltijd opleiding is, dit geld ook voor de klassikale opleidingen die je bijvoorbeeld via het LOI kunt volgen, ook deze zijn deeltijd en krijg je hier geen studiefinanciering voor.

Heb je altijd recht op studiefinanciering? ›

Iedereen jonger dan 30 heeft recht op studiefinanciering. Je moet voor je dertigste begonnen zijn aan een opleiding. Een student moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Studenten met een verblijfsvergunning of die uit een EU land komen of Suriname of de Antillen kunnen bij DUO meer informatie vragen.

Wat is een overbrugging studiefinanciering? ›

Doet u voltijds voortgezet onderwijs of mbo en gaat u een nieuwe voltijds opleiding volgen? Dan kunt u ook geld en een studentenreisproduct krijgen in de maanden tussen uw oude en nieuwe opleiding. Ook als uw nieuwe opleiding een hbo- of universitaire opleiding is. Dit noemen we een 'overbrugging'.

Heb je in de zomervakantie studenten OV? ›

Hoe zit het met de geldigheid in de zomervakantie? Voor het studentenreisproduct geldt de zomerperiode van 04:00 uur op 16 juli tot 04:00 uur op 16 augustus 2021.

Heb ik recht op een studenten OV? ›

U krijgt een studentenreisproduct als u een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit, ook als u nog geen 18 bent. U moet jonger zijn dan 30 als uw studiefinanciering ingaat.

Hoe werkt een deeltijd studie? ›

Een voltijdopleiding kent een studiebelasting van gemiddeld 40 uur per week: 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Bij een deeltijdopleiding is dit in totaal gemiddeld 20 uur per week, waarbij de contacturen vaak op één dag worden gecombineerd. Meestal heb je dan van 's middags tot 's avonds les.

Wat is het verschil tussen voltijd en deeltijd en duaal? ›

Bij een voltijd opleiding zijn studenten gemiddeld veertig uur per week druk met colleges, stage en zelfstudie. Bij deeltijd en duaal studeren is dit anders. Hierbij wordt een betaalde baan afgewisseld of gecombineerd met een parttime studie.

Wat is het verschil tussen BBL en duaal? ›

Een duale opleiding is een combinatie van werken en leren. Deze onderwijsvorm is voor jou interessant als je een mbo 4-student bent met een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of als je een baan hebt en hogerop wilt komen. De lesinhoud en opdrachten zijn gekoppeld aan de situatie op je werk.

Is duaal hbo moeilijk? ›

Verhouding leren/werken

Niet alle duale opleidingen werken hetzelfde. Er zijn verschillende vormen van de verdeling tussen leren en werken. Soms studeer je bijvoorbeeld eerst een jaar fulltime, waarna je na het halen van je propedeuse drie dagen per week gaat werken en twee dagen per week studeren.

Wat kun je doen met een getuigschrift NHA? ›

NHA biedt je de volgende mogelijkheden:
 • A. Erkende diploma's. NHA leidt op voor erkende diploma's. ...
 • B. Instituutsdiploma. NHA verzorgt voor een aantal cursussen en opleidingen de digitale examens voor een NHA-instituutsdiploma zelf. ...
 • C. Getuigschrift (als je geen examen doet)

Wat is beter NHA of LOI? ›

Zowel LOI als NHA bieden goede opleidingen aan. Een groot verschil tussen NHA en LOI is het opleidingsaanbod; NHA biedt geen master, HBO- en MBO-opleidingen aan. Mocht je opleiding niet in dit rijtje staan, dan maakt dit voor jou dus geen verschil uit. De proefperiode is nagenoeg gelijk; 15 dagen bij NHA en 14 bij LOI.

Hoe goed staat NHA aangeschreven? ›

Gemiddeld een dikke acht. Gemiddeld scoren de cursussen en opleidingen van NHA een dikke acht. Natuurlijk zijn er uitschieters omhoog en omlaag. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Is LOI betrouwbaar? ›

Ik kan echt helemaal niemand de LOI aanbevelen! De boeken kwamen 2,5 week later, dan start datum, aan. Dan ligt de campus er een hele week uit, daarna blijkt het dat de website waar de oefenvragen op zouden staan niet werkt en de gehele tijd aangeeft coming soon.

Waar thuisstudie volgen? ›

Er zijn een paar verschillende aanbieders waar jij je thuisstudie kunt volgen. Dat zijn onder andere LOI, NTI en NHA. Deze drie aanbieders verzorgen voor veel Nederlanders hun thuisstudies en cursussen (al dan niet klassikaal).

Is NHA goed? ›

Erkende opleidingen

Voor alle opleidingen waarvoor dat mogelijk is kunt u bij de NHA een erkend diploma behalen. Het instituut is door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen erkend als betrouwbaar opleidingsinstituut. De diploma's die u behaalt via de NHA zijn dan ook officieel erkend.

Wat is het niveau van NHA? ›

Het instituut biedt cursussen aan op MBO- en HBO-niveau. Ook kun je er allerlei hobbycursussen volgen. Denk aan een cursus over honden of een cursus parapsychologie. Bovendien verzorgt het bedrijf taalcursussen en trainingen over het starten van een eigen bedrijf.

Is NHA geaccrediteerd? ›

NHA staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dat houdt in dat NHA als onderwijsinstituut voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Wat is getuigschrift NHA? ›

Aan het einde van de opleiding ben je de trotse bezitter van een getuigschrift van NHA, dat zijn waarde in het bedrijfsleven bewezen heeft. De totale kosten voor dit getuigschrift bedragen € 29. Mocht je onverhoopt niet slagen voor het eerste examen, dan wordt je door NHA gratis opgeleid voor het volgende examen.

Kan je van deeltijd naar voltijd? ›

Je kunt je inschrijving wijzigen van deeltijd naar voltijd, of andersom: van voltijd naar deeltijd. Dat laatste kan uiteraard alleen als er ook een deeltijdopleiding bestaat.

Wat betekent deeltijd? ›

Parttime werk is de tegenhanger van fulltime werk. Een fulltime baan of fulltime functie is een functie waarbij een werkweek bestaat uit 36-40 uur. In een deeltijdfunctie of parttime baan werkt men minder dan 36 uur maar wel meer dan 12 uur per week.

Wat verdien je als duaal student? ›

Volgens Glassdoor kan een duale student €13 à €14 per uur verdienen op basis van een contract van 24 uur per week waarbij je 2 dagen per week naar school gaat. Je komt dan uit op een bruto bedrag van €1.248 per maand, omgerekend is dat €1.177 netto per maand.

Wat is Tegemoetkoming deeltijders? ›

De tegemoetkoming deeltijders is een tegemoetkoming voor wie een deeltijdopleiding volgt voor een vmbo theoretische leerweg, havo- of vwo-deeltijdopleiding. De tegemoetkoming is ook beschikbaar voor: Wie in het vavo, het voortgezet onderwijs of het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs, onderwijs volgt.

Waarom krijg ik geen studiefinanciering? ›

Hebt u 48 maanden of meer studiefinanciering gehad voor hbo of universiteit? Dan hebt u geen recht op studiefinanciering voor mbo. Voor een studie die meer dan 4 jaar duurt, krijgt u langer studiefinanciering en reisproduct. Dit geldt ook voor sommige masters en lerarenopleidingen.

Hoeveel uur kan je werken als student? ›

Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.

Wat is een duaal traject? ›

Bij duaal leren verwerft een leerling secundair onderwijs kennis en vaardigheden in een school, een centrum voor deeltijds onderwijs of een Syntra-lesplaats én op de werkvloer. Een leerling die geslaagd is voor de opleiding, ontvangt een diploma of getuigschrift van de studierichting.

Kan je fulltime werken en studeren? ›

Jazeker. Het diploma dat je behaalt via een traject van werken & studeren, is volledig hetzelfde als dat van het voltijdse traject voor de betrokken opleiding.

Wat is de waarde van een LOI diploma? ›

Een veelgestelde vraag in het forum van Carrièretijger is of een diploma van een aanbieder als LOI of NTI evenveel waard is als een diploma van een regulier roc of hogeschool. Het antwoord is simpel: ja, mits de opleiding wettelijk erkend is.

Is studiefinanciering mbo een lening? ›

Studenten die een beroepsopleidende leerweg (bol) in het mbo volgen hebben tot hun 30e recht op studiefinanciering. Studiefinanciering in het mbo bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een reisproduct voor de ov-chipkaart en een lening.

Wat valt er onder studiefinanciering? ›

Wat is studiefinanciering? Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs (alleen voor mbo), aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. U bepaalt zelf welke onderdelen u aanvraagt.

Is studiefinanciering afhankelijk van inkomen ouders? ›

Belastingdienst geeft inkomen door

DUO vraagt het inkomen van uw ouders automatisch op bij de Belastingdienst. Uw ouders krijgen daarna een bericht van DUO over hun inkomen.

Heb ik als hbo er recht op studiefinanciering? ›

Studenten op een hogeschool of universiteit hebben tot hun 30e recht op studiefinanciering. Dit krijgen zij meestal voor de officiële duur van hun opleiding. Ook mensen die willen doorleren na hun opleiding of studie kunnen financiële ondersteuning krijgen, met het levenlanglerenkrediet.

Is de studiefinanciering een inkomen? ›

Studiefinanciering (basisbeurs, aanvullende beurs en lening) telt mee als inkomen. Inkomsten uit bijbaantjes tellen ook mee. De ouderbijdrage telt niet mee.

Is deeltijd studeren zwaar? ›

Daarnaast is het zo bij een deeltijdstudie dat het zwaar voor je kan zijn. Als je namelijk 's avonds naar school gaat, heb je er al een hele werkdag op zitten. Dit kan zwaar zijn, zeker als je ook nog te maken hebt met huiswerk. Kortom, er zitten voor- en nadelen aan een deeltijdstudie.

Wat voor rechten kan je studeren? ›

Het merendeel van de studenten kiest voor de master Nederlands Recht, maar er zijn nog meer opties namelijk; Fiscaal Recht, Onderzoeksmaster Publiekrecht, Onderzoeksmaster Onderneming & Recht, Notarieel Recht en Duale master Onderneming & Recht.

Wat betekent deeltijd? ›

Parttime werk is de tegenhanger van fulltime werk. Een fulltime baan of fulltime functie is een functie waarbij een werkweek bestaat uit 36-40 uur. In een deeltijdfunctie of parttime baan werkt men minder dan 36 uur maar wel meer dan 12 uur per week.

Waarom kies je voor de opleiding rechten? ›

Denk bijvoorbeeld aan de grondwet waarin staat wat onze regering is en hoe wetten tot stand komen, maar ook aan regels van contracten, of van strafrecht. Daarnaast zijn er natuurlijk meningsverschillen en conflicten die opgelost moeten worden. Ook daar leer je naar kijken en mee omgaan als je rechten studeert.

Hoe zwaar is deeltijd hbo? ›

Deeltijd versus voltijd

Een voltijdopleiding kent een studiebelasting van gemiddeld 40 uur per week: 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Bij een deeltijdopleiding is dit in totaal gemiddeld 20 uur per week, waarbij de contacturen vaak op één dag worden gecombineerd.

Hoeveel uur is een deeltijd opleiding? ›

Deeltijd: Je studeert ongeveer 20 uur in de week. Bij de ene opleiding is dit 's avonds, bij de andere opleiding is dit maar twee werkdagen. Contacturen zijn hier vaak minder dan bij een voltijdopleiding. Een deeltijdopleiding vereist veel zelfstandigheid en discipline.

Hoe lang duurt een deeltijd opleiding? ›

Een deeltijdopleiding duurt meestal 4 jaar, er zijn ook snellere trajecten. Als deeltijdstudent ga je 2 dagdelen naar school, waarvan vaak 1 avond. Je moet al werk hebben en voor een deel van de opleidingen geldt dat je relevante werkervaring moet hebben.

Is rechten een goede studie? ›

Rechten scoort in de nieuwe keuzegids het slechtst van alle rechtenstudies van Nederland. De score wordt bepaald op basis van een enquête onder studenten. Maar niet iedereen herkent zich in het negatieve beeld. De nieuwe Keuzegids voor Universiteiten is uit en die pakt dramatisch uit voor de studie Rechtsgeleerdheid.

Wat is het verschil tussen voltijd en deeltijd? ›

Een voltijdopleiding kent een studiebelasting van gemiddeld 40 uur per week: 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Bij een deeltijdopleiding is dit in totaal gemiddeld 20 uur per week, waarbij de contacturen vaak op één dag worden gecombineerd. Meestal heb je dan van 's middags tot 's avonds les.

Wat is het verschil tussen deeltijd en parttime? ›

Als je minimaal 12 uur per week werkt maar geen fulltime of voltijd contract hebt, dan werk je parttime. Dat heet ook wel: in deeltijd werken.

Wat is deeltijds werken? ›

Wat is deeltijds werk? We spreken van een deeltijdse overeenkomst wanneer de normale arbeidsduur minder is dan die van een voltijdse werknemer in een vergelijkbare situatie. Daarbij moet de wekelijkse arbeidsduur minstens een derde bedragen van die van een voltijdse werknemer.

Wat is interessant aan rechten? ›

Met Rechten kun je alle kanten op

Zij zijn bijvoorbeeld beleidsmedewerker, manager, burgemeester, directiesecretaris, Tweede Kamerlid of journalist. Met Rechten kun je vele kanten op. Tijdens de rechtenstudie word je veelzijdig en breed opgeleid. Je leert analytisch te denken en problemen op te lossen.

Is de studie rechten saai? ›

2. Train je discipline – “je zult het nodig hebben” Marc is er heel eerlijk over: “Rechten is een theoretische studie, bomvol droge termen die je moet leren aan de hand van allesbehalve vlot geschreven dikke boeken en saaie, massale hoorcolleges. Sommige boeken zijn niet om door te komen, zo droog zijn ze geschreven.

Is rechten veel lezen? ›

''Je moet wel veel lezen, maar je hoeft het niet uit je hoofd te kennen. In principe mag je tijdens je tentamens gewoon een wetboek gebruiken. Je moet er alleen wel dingen in op kunnen zoeken.'' Dat valt dus allemaal wel mee.

Videos

1. Webinar: Parttime ondernemen
(Ondernemersplein)
2. Hotel Management livestream Q&A - Online open dagen | Hogeschool Saxion
(Hogeschool Saxion)
3. Webinar Zorg & Welzijn (opname)
(Werkplein Twente)
4. Online Handwerk Club #18
(Charlingual)
5. Webinar Omgaan met de GIBIT Toolbox 17-2-2021
(VNG Realisatie)
6. Online open dag - Bachelor of Science in Accountancy
(Nyenrode Business Universiteit)

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated: 08/28/2022

Views: 5703

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.