Hbo-opleiding Ondernemerschap & Retail Management duaal | Avans Hogeschool (2023)

Startmaand

Duur

Taal

Locatie

Je droomt van een eigen bedrijf. Met de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management, voorheen Small Business en Retail Management, start je je carrière in retail. Werken en leren combineer je.

Je bent ondernemer in de retailbranche. Je geeft leiding aan een bedrijf. Of je werkt als manager bij een winkelketen. Als ondernemer ken je alle facetten van bedrijfsvoering. Je kent je bedrijf door en door. Jij draagt de verantwoordelijkheid. Dat is zwaar. Maar dat levert ook veel voldoening op. Ondernemerschap & Retail Management (ORM) is de retailopleiding voor ondernemers van morgen met hart voor de toekomst.

Ondernemersvaardigheden zijn belangrijk voor jou als ondernemer in opleiding. Je versterkt je leidinggevende capaciteiten, je verkooptechnieken en je creativiteit. Je leert managen en ondernemen in de retailsector. Volgt les in retailmanagement en retailmarketing. Je combineert je opleiding met een betaalde baan. Je werkt 3 tot 4 dagen per week. En gaat 1 lesdag per week naar school.

Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Algemene info over start studiejaar
Opleiding in beeld

De focus ligt op retailmanagement

Je lost vraagstukken op en houdt rekening met de impact op de omgeving

Je kijkt niet alleen naar het heden, maar ook naar de toekomst

Duurzaamheid is een belangrijk deel van deze opleiding

Jouw baan

Je werkt als retail manager of groeit door naar een hogere functie binnen de retail. Je leidt een filiaal. Of je runt een franchiseonderneming.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Ondernemer in de detailhandel

Je start je eigen bedrijf.

Afdelingsmanager

Je geeft leiding aan een afdeling.

Marketeer

Je hebt een verantwoordelijke functie op de marketing afdeling van een grote retailer.

Inkoper

Je bent inkoper voor een grote retailer.

Vestigingsmanager

Je geeft leiding aan een vestiging binnen een groot bedrijf.

Regiomanager

Je geeft leiding aan een aantal winkels binnen een regio.

Jij bent ambitieus en ondernemend. Je hebt doorzettingsvermogen en geeft leiding. Je anticipeert op nieuwe ontwikkelingen. Je bent verantwoordelijk en durft risico's te nemen. Je leidt een eigen afdeling of een (franchise)onderneming. En je bent bereid om daar hard voor te werken.

Na de opleiding kun je kiezen voor bijvoorbeeld een master Marketing.

Je kunt met je diploma ook terecht bij Tilburg University voor devolgende premasters: Marketing Management, Strategic Management en Supply Chain Management. Bij de Universiteit van Amsterdam kun je de premaster Business Studies en Communicatiewetenschappen volgen. En op de Vrije Universiteit van Amsterdam kun je instromen bij de premaster Accounting en Control, Finance, Business Administration, Marketing, Economics, Communication Studies of European Studies.

Je volgt een vierjarige opleiding. De eerste 2 jaar kies je de voltijdvariant of het Associate degree-programma. Vanaf je derde jaar volg je de duale variant. Je combineert dan je opleiding met een betaalde baan. Je werkt aan verschillende thema's en past de theorie direct toe in het bedrijf waar je werkt via (onderzoeks)projecten.

Jij wilt de duale opleiding volgen. Dan kies je de eerste 2 jaar voor het voltijdprogramma van Ondernemerschap & Retail Management. Of je volgt het Associate degree-programma. Kies je voor het voltijdprogramma, dan start je met praktijkgerichte vakken. Je schrijft een verkoophandboek. Of voert een consumentenonderzoek uit. Kies je voor Associate degree, dan werk je aan je persoonlijk ontwikkelingsplan. En leer je meer over de markt, formulebeheer, winkelinrichting en plannen en budgetteren.

Ook in het tweede jaar volg je het voltijd- of Associate degree-programma van de opleiding ORM.

In je derde jaar volg je de duale bacheloropleiding. Je werkt 3 tot 4 dagen per week. En gaat 1 lesdag per week naar school. Je verdiept je in strategisch management. En in inkoop, logistiek en HRM.

In het vierde jaar studeer je af binnen je eigen leerbedrijf.

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft.Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Je kiest een minor en geeft een eigen accent aan je opleiding. Je volgt een minor op basis van je duale leeromgeving. Bijvoorbeeld over een nieuwe ontwikkeling binnen jouw bedrijf.

Je kunt ook een minor volgen van een andere opleiding. Of bij een andere hogeschool in Nederland. Onder de voorwaarde dat dit te combineren is met je werk.

 • Natuur & Techniek

  economie of m&o

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o

 • Economie & Maatschappij
 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o

 • Natuur & Techniek
 • Natuur & Gezondheid
 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o

 • Mbo-niveau 4

Om toegelaten te worden tot de duale variant, moet je de duale Associate degree Ondernemerschap & Retail Management hebben gevolgd of de voltijd Associate degree Ondernemen. Als je de eerste 2 jaar van de voltijd bachelor Ondernemerschap & Retail Management hebt gedaan, mag je ook doorstromen naar de duale variant. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. We kijken ter beoordeling naar je cijfers en je beroepshouding.

Je leerbedrijf moet erkend zijn door onze opleiding.

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

Aanmelden voor een opleiding doe je viaStudielink.Dit doe je door in te loggen met jeDigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding?Meld je danvóór 1 juliaan. Wil je in februari starten met de opleiding? Meld je danuiterlijk 15 decemberaan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2022
februari 1 december 2022

Let op! Op de algemene aanmeldpagina staat dat je je voor 1 mei moet aanmelden, voor deze opleiding is de aanmelddeadline 1 december bij start in februari.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijkcollegegeldvast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf.
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars.

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaandschema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief €1.084,- 2021 - 2022
Instellingstarief €7.212,- 2021 - 2022
Wettelijk tarief €2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief €8.452,- 2022 - 2023

Aanvullende kosten

Boeken

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard215

5223 DE's-Hertogenbosch

Tel 088- 525 75 00

Faciliteiten route

Studeren in's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel.088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp088 - 525 75 50

Finance Associate degree deeltijd•Breda Financieel advies geven voor bedrijfsverbetering spreekt je aan. Daarbij stoei je graag met cijfers. Met de deeltijdopleiding Associate degree Finance leg je de basis voor een baan als accountant.Verder lezen
Technische Bedrijfskunde voltijd•'s-Hertogenbosch, Tilburg Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je over organisatorische, financiële, commerciële en (ICT-) technische bedrijfsprocessen. Je realiseert procesverbeteringen en duurzame innovaties.Verder lezen

FAQs

Wat kun je met de opleiding Ondernemerschap en retail management? ›

Wat kan ik worden met Ondernemerschap & Retail Management?
 • Zelfstandig ondernemer. Ondernemen zit in je bloed. ...
 • Business developer. Je bouwt de huidige afzetmarkt van een bedrijf uit door nieuwe kansen te signaleren en te benutten.
 • Franchisenemer. ...
 • Ondernemend manager. ...
 • Interim-manager.

Wat is Retail Management hbo? ›

Dan is Ondernemerschap & Retail Management de opleiding voor jou. Bij Ondernemerschap & Retail Management leer je wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en runnen van een bedrijf. Je gaat een toekomst tegemoet waarin ondernemerschap, marketing en management centraal staan.

Hoe lang duurt de opleiding Ondernemerschap en retail management? ›

Bij de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kies je direct vanaf het eerste jaar voor een community. Dat is een vierjarig specialisatieprogramma binnen deze opleiding. De complete opleidingsinformatie vind je op de pagina's van de community's: Entrepreneurship.

Wat voor hbo opleidingen zijn er? ›

Zo heb je bijvoorbeeld Bachelor of Science (BSc), Bachelor of Arts (BA), Bachelor of Economics (BEc), Bachelor of Laws (LLB), Bachelor of Nursing (BN). Als je een hbo-bachelordiploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar een masteropleiding. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan werken.

Welke master na Ondernemerschap en Retail Management? ›

Bij een master volg je eerst een schakelprogramma. Een universitaire studie die goed aansluit op Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management) is bijvoorbeeld Bedrijfskunde.

Wat leer je bij Ondernemerschap? ›

Voor een ondernemer is goed samenwerken heel belangrijk, dus dat ga je dan ook veelvuldig doen. Naast jouw ondernemende vaardigheden leren we je natuurlijk hoe je een bedrijf start en dit draaiende houdt. Je voert verkoopgesprekken, onderhandelt en ondervindt hoe je binnenlandse en buitenlandse markten verovert.

Wat verdient een manager in de retail? ›

Een Retail Manager in Nederland verdient gemiddeld € 3.670 bruto per maand. Salarissen variëren van € 3.120 (laag) tot € 4.225 (hoog).

Welke HBO opleiding voor eigen bedrijf? ›

De tweejarige hbo Associate degree Ondernemerschap en Retail Management (ORM) leidt op tot zelfstandig ondernemer. Tijdens de opleiding werk je je ondernemersidee uit naar een eigen onderneming. Je bouwt zelf een netwerk op met andere ondernemers. Je spart met hen en met medestudenten om tot een hoger niveau te komen.

Wat is een retail store? ›

Retail is de Engelse term voor wat ook wel detailhandel of kleinhandel wordt genoemd. Het is een verzamelnaam voor winkels die aan consumenten leveren, die weer onderverdeeld kunnen worden in verschillende branches waaronder supermarkten, modewinkels, boekhandels etc.

Wat verdient een ondernemer retail? ›

Na je studie start je tussen de 2029 euro en 2684 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2901 euro tot 4177 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Ondernemer Retail.

Welke hbo's zijn er in Nederland? ›

Hogescholen
 • EuroCollege Hogeschool. De nummer 1 school in persoonlijke ontwikkeling in NL. ...
 • IBHS Hbo Business School. IBHS is een Hbo Business School in Amsterdam. ...
 • Saxion Hogescholen. ...
 • Hogeschool Markus Verbeek Praehep. ...
 • Hogeschool Tio. ...
 • Hogeschool NTI. ...
 • Fontys Hogescholen. ...
 • Avans Hogeschool.

Wat voor soort opleidingen zijn er? ›

Welke studierichtingen zijn er?
 • Aarde en Milieu. De aarde en het milieu kun je op verschillende manieren bestuderen en bekijken. ...
 • Economie en Bedrijf. ...
 • Exact en Informatica. ...
 • Gedrag en Maatschappij. ...
 • Gezondheid. ...
 • Interdisciplinair. ...
 • Kunst en Cultuur. ...
 • Onderwijs en Opvoeding.

Wat voor Masters kan je doen na bedrijfskunde? ›

Universitaire masters

Veelgekozen masters bij de RUG door afgestudeerden van Bedrijfskunde zijn Human Resource Management, Change Management, Strategic Innovation Management enInternational Business and Management.

Wat is de definitie van ondernemerschap? ›

Ondernemerschap is een ruim begrip en kan zowel in de strikte als ruime betekenis worden opgevat. In de strikte betekenis is ondernemerschap de handeling om rijkdom en/of werkgelegenheid te creëren door de een onderneming op te richten of over te nemen.

Wat is een Associate Degree? ›

Een associate degree-opleiding is een 2-jarige hbo-opleiding die veelal in samenwerking met mbo en werkveld wordt ontwikkeld. Het eindniveau van de associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Deze hbo opleiding is onder andere bedoeld voor mbo-4 studenten en voor werkenden.

Wat is Ondernemerschap in de zorg? ›

Ondernemerschap in zorg en welzijn

Ondernemen is initiatieven nemen om andere paden te bewandelen, juist dat doen wat niemand anders 'ziet', zowel intern als extern diensten en producten verkopen, het zoeken van samenwerkingsverbanden, risico's durven nemen met als doel de klant beter bedienen.

Wat hoort er bij ondernemend gedrag? ›

Ondernemend gedrag wordt onder andere gekenmerkt door verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, initiatiefrijk, creativiteit, zelfreflectie, een lerende houding en een hands-on mentaliteit ofwel het gewoon doen en doorzetten.

Is Ondernemerschap een competentie? ›

Ondernemen omvat de competenties die betrekking hebben op gedrag dat gericht is op het signaleren en benutten van kansen in de markt, het anticiperen en ingaan op klantkwesties en het realiseren van klanttevredenheid en zakelijk voordeel.

Wat verdient een winkelmanager per uur? ›

Het gemiddelde winkelmanager salaris in Nederland is € 29.400 per jaar of € 15,08 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 28.109 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 37.200 per jaar.

Wat verdient een afdelingsmanager supermarkt? ›

Het salaris van een Afdelingsmanager versgroepen supermarkt begint bij € 1.200 per maand. Het beroep Afdelingsmanager versgroepen supermarkt is onderdeel van de beroepsfamilie Teamleiders detailhandel food. Het salaris van Teamleiders detailhandel food ligt gemiddeld op € 1.600 bruto per maand.

Wat verdiend een bedrijfsleider in een supermarkt? ›

Het salaris van de Supermarktmanager ligt tussen € 3800 en € 5800. Supermarktmanagers hebben daarnaast recht op een aantal atv-dagen, een dertiende maand en kunnen bij goede prestaties een bonus krijgen.

Welke opleiding voor starten eigen bedrijf? ›

De opleiding MBO Ondernemer detailhandel is bestemd voor iedereen die zelfstandig ondernemer wil zijn binnen het MKB, in de food- of de non-foodsector. Na het afronden van deze opleiding heb je een erkend MBO 4-diploma op zak. Je kunt je eigen winkel beginnen in de branche die jou interesseert.

Wat moet je studeren voor eigen bedrijf? ›

Daarnaast kan een studie commerciële economie of management, economie en recht je voorbereiden op een carrière als ondernemer. Maar je kunt in het hoger onderwijs ook aparte cursussen, verkorte HBO-programma's en workshops volgen om jouw kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld een cursus bedrijf starten.

Heb je een diploma nodig voor een eigen bedrijf? ›

Opleiding niet vereist

Veel scholen hebben een opleiding voor een eigen bedrijf, maar voor het ondernemerschap heb je dit diploma niet nodig. Je kunt een eigen bedrijf oprichten zonder opleiding of geld. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel kost 50 euro, maar daarna ben je ook gelijk gestart.

Wat is het verschil tussen detailhandel en retail? ›

Het enige verschil zit in de levering van diensten. Onder retail vallen ook diensten die aan de consument geleverd worden, zoals door een bank of een reisbureau. De detailhandel beperkt zich tot het leveren van fysieke goederen.

Is retail een branche? ›

De retail branche wordt ook wel detailhandel genoemd. Een bedrijf in de retail branche biedt goederen of diensten aan, aan de consument en richt zich direct op de shopper. Bedrijven in de retail branche willen vaak onderscheidend zijn vanwege de grote concurrentie.

Welke bedrijven vallen onder retail? ›

Branches
 • Ambulante handel.
 • Foodspeciaalzaken.
 • Levensmiddelenzaken.
 • Persoonlijke verzorging.
 • Warenhuizen.
 • Woninginrichting.

Wat verdient een manager in de retail? ›

Een Retail Manager in Nederland verdient gemiddeld € 3.670 bruto per maand. Salarissen variëren van € 3.120 (laag) tot € 4.225 (hoog).

Wat is de definitie van ondernemerschap? ›

Ondernemerschap is een ruim begrip en kan zowel in de strikte als ruime betekenis worden opgevat. In de strikte betekenis is ondernemerschap de handeling om rijkdom en/of werkgelegenheid te creëren door de een onderneming op te richten of over te nemen.

Wat is een Associate Degree? ›

Een associate degree-opleiding is een 2-jarige hbo-opleiding die veelal in samenwerking met mbo en werkveld wordt ontwikkeld. Het eindniveau van de associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Deze hbo opleiding is onder andere bedoeld voor mbo-4 studenten en voor werkenden.

Waarom kiezen voor creative business? ›

Met de hbo-opleiding Creative Business word jij een professional in de dynamische, snelle wereld van entertainment en informatie. Je leert alles over de productie van audiovisuele, gedrukte en nieuwe media. En je leert hoe je dat alles dankzij een uitgekiende marketing onder je doelgroepen bekend kunt maken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated: 30/11/2023

Views: 5581

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.