Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (2022)

Is het je opgevallen dat je oudere en ogenschijnlijk gezonde honden je dagelijkse bezigheden niet meer bij kunnen houden, in tegenstelling tot vroeger? De laatste tijd heb je misschien gemerkt dat ze uitgeput en vermoeid waren.

Verder heb je ook opgemerkt dat ze last hebben gehad van kortademigheid, aanhoudend hoesten en gebrek aan eetlust. Kan het Congestief hartfalen (CHF) zijn?

Wat is het? Wat betekent dat? Het is zeker een overweldigende diagnose, maar met een beetje onderzoek kom je er al snel achter wat je precies kunt verwachten.

Het is een aandoening bij honden waarbij hun hart het bloed niet goed door het lichaam kan pompen. Het is te wijten aan verschillende redenen en wordt aangetoond door verschillende symptomen, en als het onbehandeld blijft, kan het een onverwachte en plotselinge dood veroorzaken.

Er is meer te leren over CHF, vooral het verschil tussen rechts- en linkszijdige CHF.

Geïnteresseerd? Lees hieronder voor meer informatie.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (1)

Wat is congestief hartfalen?

Om dit te beginnen, congestief hartfalen of ziekte is een aandoening waarbij het hart van een hond drukoverbelasting ervaart. Het is voornamelijk de fout van de hartspier bij het rondpompen van bloed door de rest van het lichaam.

Er zijn twee classificaties van congestief hartfalen, namelijk het rechtszijdige en het linkszijdige hartfalen.

Rechtszijdig hartfalen geeft aan dat de rechterkant van het hart geen bloed kan pompen; dus zal de vloeistof een back-up maken in de buik van uw hond. Bijgevolg veroorzaakt de vochtophoping perifeer oedeem of zwelling van de maag, handen en ledematen.

Aan de andere kant duidt linkszijdig hartfalen op het onvermogen van de linkerkant van het hart om bloed te pompen, wat longoedeem veroorzaakt, een vochtophoping in de longen.

Het primaire symptoom van beide classificaties is een hartgeruis of een onregelmatige hartslag in het hart.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (2)

Wat veroorzaakt congestief hartfalen bij honden?

Congestief hartfalen gebeurt door een reeks ziekten of defecten die een hart ervan weerhouden te doen wat het doet. Je moet je er zorgen over maken, met name omdat het een groot deel van de dagelijkse activiteiten van je pup kan beïnvloeden.

Hieronder worden de vijf belangrijkste oorzaken van congestieve hartaandoeningen bij honden benadrukt, namelijk:

(Video) Gospel Meeting Church of Christ Sermon: De kerk van Christus sterft in Amerika ...

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (3)

1. Abnormale bloeddruk

Afwijkingen in de bloeddruk, vooral bij stress, zorgen ervoor dat de hond congestief hartfalen heeft. Als dit gebeurt, kan de hond moeite hebben met ademhalen, wat kan leiden tot een hartaanval.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (4)

2. Defecte hartkleppen

Defecte hartkleppen treden op wanneer ten minste één van de hoofdkleppen van het hart van uw hond (rechter- en linkerventrikel of atrium) niet correct functioneert. Dit komt doordat de kleppen niet volledig zijn gevormd of niet goed sluiten.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (5)

3. Vergroot hart

Hartvergroting bij honden, ook bekend alsgedilateerde cardiomyopathie (DCM), zorgt ervoor dat het hart van uw hond onregelmatig samentrekt. Als gevolg hiervan wordt hun hart dunner en zwakker.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (6)

4. Mitralisklepprolaps

De mitralisklep is de klep tussen het linker atrium en linker ventrikel. Als deze klep niet goed werkt, pompt uw ​​hond waarschijnlijk niet genoeg bloed door zijn hele lichaam.

De verzakking zorgt ervoor dat het lichaam van de aangedane hond snel vermoeid raakt of buiten adem raakt.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (7)

5. Smalle bloedvaten

Een andere oorzaak van congestieve hartziekte is wanneer de bloedvaten vernauwen als gevolg van een verstopping in de buurt van of in hun kransslagaders. Dit komt door de vetophoping in het bloedvat van uw hond.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (8)

6. Overerving

Uw hond kan de aandoening congestief hartfalen ook van zijn ouders erven. Deze aandoening komt veel voor bij Toy Poodles, Pomeranians en Cavalier King Charles Spaniel, naast andere rassen.

Deze rassen zouden vanwege hun grootte potentieel meer op het spel staan ​​dan andere rassen.

GERELATEERD: Vergroot hart bij honden(verwijde cardiomyopathie)

Wat zijn de klinische tekenen en symptomen van congestief hartfalen bij honden?

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (9)

Hoewel de meeste honden lang leven ondanks een aangeboren hartziekte, is er strikte controle van hun medicijnen, voeding en lichaamsbeweging nodig om dit te doen.

Hieronder vindt u de tien belangrijkste symptomen van CHF bij honden waar u op moet letten.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (10)

1. Hoesten

Aangezien uw hond hartruis zal ervaren terwijl hij CHF heeft, bestaat de mogelijkheid dat hij hoest hoest.

Als het hoesten ernstig wordt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Als de diagnose congestief hartfalen en furosemide al is gesteld, kan uw dierenarts een extra dosis aanbevelen om eventuele extra vochtophoping te verminderen. Houd toezicht op uw hond, hoest tijd en maak aantekeningen voor het volgende bezoek.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (11)

2. Ademhalingsmoeilijkheden

Ook wellongoedeem . genoemd , ademhalingsmoeilijkheden bij honden duidt op vochtophoping in hun longen veroorzaakt door blootstelling aan giftige stoffen of trauma.

Als dit het geval is, kan uw dierenarts aanvullende diuretica zoals furosemide voorschrijven. Als de ademhalingsmoeilijkheden verergeren, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (12)

3. Moeite met slapen

Honden kunnen proberen op hun borst te slapen in plaats van op hun zij vanwege de vochtophoping in hun longen, omdat de kans bestaat dat ze zich ongemakkelijk voelen door pijn in hun buik en borst.

U kunt ook zien dat uw hond rustig probeert te slapen terwijl hij zit om druk en pijn op zijn lichaam te voorkomen.

Ze worden waarschijnlijk midden in de nacht wakker en gaan naar de dichtstbijzijnde ventilatiebron zodat ze kunnen ademen.

Als u denkt dat uw hond ongezond onrustig wordt, aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen. Er is een kans dat er iets is dat uw pup dwarszit.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (13)

4. Flauwvallen

Flauwvallen is ook een van de symptomen van CHF. Het is te wijten aan de verzwakking van de hartspier, wat leidt tot een hartaanval als het niet gecontroleerd wordt.

Als uw hond flauwvalt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts om een ​​afspraak te maken.

Uw dierenarts kan een 24-uurs Holter ECG-monitor gebruiken die het ritme van uw hond registreert. Het zal helpen om een ​​nauwkeurigere en nauwkeurigere diagnose te stellen.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (14)

5. Urine-ongelukken

Diuretica, ook wel plaspillen genoemd, zijn een soort geneesmiddel dat hoge bloeddruk onder controle houdt om de bloedstroom in het hart te verbeteren.

Het wordt vaak toegediend aan honden, vooral aan honden met hartfalen.

Dit geneesmiddel kan echter urinaire ongelukken veroorzaken, omdat het tot doel heeft water en natrium uit het lichaam te verwijderen. Hoewel het normaal is om plasongelukken te hebben, moet je ze onmiddellijk naar de dierenarts brengen als het op het punt komt dat je er last van hebt.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (15)

6. Gezwollen buik

Dit symptoom treedt op als gevolg van overmatige vochtophoping in de buikstreek, waardoor de pup gezwollen en gezwollen wordt. Het is het gevolg van perifeer oedeem, voornamelijk veroorzaakt door rechtszijdige CHF.

Het wordt meestal verlicht door de vermindering van de vloeistof uit de borst of buik. Als u zich zorgen maakt over de pijn die uw pup ervaart, kunt u onmiddellijk naar de dierenarts of een dierenziekenhuis in uw buurt gaan.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (16)

7. Gebrek aan eetlust door vermoeidheid en uitputting

Vanwege vermoeidheid en uitputting kan uw hond ook eten of drinken vermijden. In dit geval raden de meeste experts aan om hun toevlucht te nemen tot handvoeding om voedingsstoffen vast te houden en andere complicaties te voorkomen.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (17)

8. Onvermogen om te oefenen

Omdat CHF niet alleen het hart maar ook de longen van uw hond aanvalt, is de kans groot dat ze niet willen sporten. Niet alleen dat, maar ze willen misschien ook alle activiteiten vermijden die te maken hebben met ademhalen.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (18)

9. Bleke of blauwe mond en tong

Blauwe mond en tong, ook wel cyanose genoemd, zijn tekenen van onvoldoende zuurstofcirculatie rond het lichaam, die we niet kunnen zien bij gezonde honden. Zuurstoftherapie kan een vereiste zijn voor de behandeling van honden met een laag zuurstofgehalte.

Vraag uw dierenarts wat u moet doen voordat u van plan bent door te gaan met zuurstoftherapie.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (19)

10. Bijwerkingen van medicijnen

Verschillende medicijnen die congestief hartfalen behandelen, kunnen braken en verlies van eetlust veroorzaken. Als deze symptomen nieuw voor u zijn, neem dan contact op met uw dierenarts om eventuele noodzakelijke aanpassingen in de behandeling te bespreken.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (20)

Hoe wordt congestief hartfalen gediagnosticeerd?

Om congestief hartfalen te diagnosticeren tijdens een lichamelijk onderzoek, zal de dierenarts het luide hartgeruis voornamelijk lokaliseren via een stethoscoop. Ze kunnen echter ook andere tests uitvoeren voor:

 • Subaortische stenose (SAS)
 • Tetralogie van Fallot
 • Ventriculaire septumdefecten (VSD)
 • Persistente ductus arteriose (PDA)
 • Dilated Cardiomyopathie
 • Longoedeem
 • Mitralisklepinsufficiëntie
 • Perifeer oedeem
 • Patent Ductus Arteriosus
 • Biventriculair falen; en
 • Lekkende klepziekte.

Voor honden met ernstig congestief hartfalen waarbij een van deze aangeboren hartafwijkingen is vastgesteld, raden dierenartsen aan om ze te steriliseren of te castreren om verspreiding van het defect binnen de raspopulatie te voorkomen.

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (21)

Wat zijn behandelingsopties?

Afhankelijk van de specifieke diagnose van uw hond, heeft u verschillende opties die u kunt nemen als het gaat om hun behandeling.

De meest voorkomende behandelingen voor congestief hartfalen bij honden zijn:

 • Zuurstoftherapie
 • Medicijnen
 • Hartmonitoring
 • Bloedvolume- en drukbewaking
 • Symptomatische ondersteuning en zorg
 • Verwijdering van overtollig vocht uit de borst (thoracocentese) of buik (abdominocentese) om vochtophoping te verminderen.

Met kwaliteit en de juiste medicatie doen veel honden het goed in hun behandeling. Focus op goede zorg en voorgeschreven diergeneeskunde; om uw pup te helpen zijn gezondheid te verbeteren.

Conclusie

Hartaandoeningen zijn geen grap, vooral als het congestief hartfalen is. Alleen al het feit dat een ziekte als deze een algehele invloed kan hebben op een ogenschijnlijk gezonde hond, kan zorgwekkend en gevaarlijk zijn.

Met dit in gedachten, moet u uw hond verzorgen en controleren op mogelijke verschuivingen en veranderingen in hun gezondheid. Help je pup een lang en zinvol leven te leiden, zodat je een band met hem krijgt en meer met hem kunt spelen.

LEES VOLGENDE: Oorzaken van hartworm bij honden onder de loep nemen

Congestief hartfalen bij honden:wat te verwachten en te doen (22)


You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated: 10/08/2022

Views: 5530

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.